Blog

OCT
08

Pasqualet de Vila-Real. Llibre de Nel·lo Vilanova

La dolçaina a les festes tradicionals dels pobles de Castelló.
Pasqualet de Vila-Real. Llibre de Nel·lo Vilanova

Llibre a la venda. Comandes per correu electrònic argot arroba argot. es 

 

Manuel V. Vilanova, director de la compañía Xarxa Teatre i la revista de teatre Fiestacultura, presenta el llibre Pasqualet de Vila-real. Ànima de dolçainer, una obra dedicada als 60 anys de vida artística de Pasqualet com a dolçainer tradicional dels pobles de Castelló.

"Aquest llibre destil·la amor per Pasqualet, per les festes valencianes, pel seu poble, i pel gran llegat tradicional de la dolçaina valenciana. La música de Pasqualet ha viscut al llarg dels anys, superant tots els canvis polítics i socials. Pasqualet fou un dels grans dolçainers valencians que mantingueren el so de la dolçaina en uns moments en que era molt poc valorada i que gràcies a ell l’hem poguda recuperar en la seua vessant ritual, popular e innovadora", explica Vilanova, qui ha escrit l'obra amb la col·laboració de Mireia Marqués, Leandre Escamilla, Òscar Luna, Paloma Segura, Jaume Gosàlbez i Juanjo Peláez. 

Així mateix, el llibre ha estat maquetat per Josep Gil, i compta amb un tríptic adjunt amb 6 CDs originals de Pasqualet, optimitzats per Juanjo Ballester. Tres son reedicions: El Dolçainer de Tales, Pasqualet de Vila-real – el dolçainer, i Pasqualet swing Band. I tres son noves edicions: Pasqualet a Xarxa Teatre, una recopilació de les seues cançons a la companyia, moltes d’elles encara no editades; Pasqualet a les festes populars, una gravació realitzada per Pepe Vilanova durant els bous de Borriol; i Pasqualet a les festes folklòriques i rituals, amb cançons gravades a Vistabella del Maestrat, Suera, Vila-real. Aquestos dos darrers llibres són autèntics documents, ja que no han estat enregistrats en estudis, ni sota una direcció musical, sinó en directe pels carrers dels pobles. "Un document sonor imprescindible per comprendre la capacitat musical de Pasqualet", asegura Vilanova.

L'edició ha sigut possible gràcies al finançament de l’Ajuntament de Vila-real, a la realització de Xarxa Teatre i a la col·laboració de la Federació Valenciana de dolçainers/res i tabaleters/res de la Comunitat Valenciana. 

Volver a noticias